Wat willen kinderen, ouders en leerkrachten? De resultaten!

In het najaar vulden alle leerlingen, leerkrachten en vele ouders een enquête in waarin we vroegen wat ze van de huidige speelplaats vinden en wat hun wensen zouden zijn voor de nieuwe speelplaats. Die resultaten zijn verwerkt en in grafiekjes gegoten.

We presenteren hier de belangrijkste resultaten.

1. Enquête kinderen (alle kinderen van de lagere school = ongeveer 200 kinderen)

56% van de kinderen zegt zich soms te vervelen op de speelplaats. De voornaamste redenen die ze daarvoor geven zijn de speelplaats is saai, er is niks leuks te doen, er is te weinig speelgoed.

73% van de kinderen vindt de speelplaats niet leuk, 20% vindt ze wel leuk. Voornaamste redenen die ze noemen zijn het klimrek (neemt veel plaats in, saai), te weinig groen, te weinig speelgoed, te klein voetbalveld, de stenen zijn te hard als je valt. Velen noemen voetbal ook als negatief punt: het neemt te veel plaats in…

68% van de kinderen wil graag meer groen op de speelplaats, 4% vindt dat niet nodig. Het liefste willen de kinderen op de vernieuwde speelplaats: een boomstammenparcours, een speelheuvel, zitbanken, een rustig hoekje, een hut, een wilgentunnel en gras (76 à 80% van de kinderen). Minst populair zijn een moestuin, zand en een insectenhotel. 63% van de kinderen wil graag een voetbalveld. 75% van de kinderen mist vandaag een avontuurlijk parcours op de speelplaats.

Bij de vrije aanvullingen over wensen voor de speelplaats zijn een glijbaan en schommel de populairste antwoorden, gevolgd door een pannaveldje en dieren.

2. Enquete leerkrachten (19 enquetes ingevuld)

Leerkrachten geven aan dat de speelplaats er weinig aantrekkelijk uitziet, er is weinig kleur, het is er donker, veel steen. Ook is er weinig uitdaging en weinig speelgoed. Er zijn geen ‘meisjesdingen’, het is druk en lawaaierig en er zijn geen verstopplekjes of een rustig hoekje.

De meeste leerkrachten vinden het behoud van een klimrek, sjotterkast, krijtborden, een voetbalveld en zitbanken een must. Bijna iedereen wil graag meer groen en iedereen wil een rustig hoekje en het behoud van basketringen. Ook een speelheuvel en wilgentunnel zijn populair. Veel leerkrachten willen liever geen hut, verstopplekjes, insectenhotel of moestuin. Over een boomstammenparcours zijn de meningen verdeeld.

Bij de eigen suggesties lezen we onder andere meer kleur (bv samenwerken met buurtkunstenaar voor muurschilderingen), meer speelgoed, gras, meer activiteiten, meer ontdekkend materiaal, muurschilderingen, hinkelparcours, nestkastjes, een klimmuur.

Leerkrachten geven aan de speelplaats te gebruiken in hun lessen om te sporten, of als er een podium of planten zijn. Weerhuisje, windhoos en thermometer worden ook genoemd.

3. Enquête ouders

(130, waarvan 113 voor de lagere school)

Veel ouders geven aan dat hun kinderen vinden dat er te weinig speelgoed is. Er komen ook veel opmerkingen over het voetbalveld: de speelplaats is er te klein voor en kinderen die voetballen blijven niet binnen het veld. Ook pesten en ruzies worden vaak genoemd, en het klimrek.

Meer dan de helft van de ouders heeft liever niet dat hun kinderen op de speelplaats met zand spelen, zich vuil maken of kruipen.

Meer dan 90% van de ouders wil op de speelplaats graag een speelheuvel, een rustig hoekje en zitbanken. 87% wil groen, bloembakken en verstopplekjes.

Bij de eigen suggesties lezen we vooral glijbaan, schommel, gras en klimmuur/klimboom

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Dia16

Dia17

3 Reacties op “Wat willen kinderen, ouders en leerkrachten? De resultaten!

  1. Pingback: Een nieuw schooljaar, een nieuwe speelplaats | De Evenaar gaat groen·

  2. Pingback: Zes dingen die je moet weten als je een groene speelplaats wil | De Evenaar gaat groen·

  3. Pingback: U helpt toch ook? Werkweekend 16-17 januari | De Evenaar gaat groen·

Plaats een reactie